calqueren op iemand of iets


calqueren op iemand of iets 1.0

exact nabootsen naar het voorbeeld van iemand of iets; precies nabootsen naar het model van iemand of iets anders; exact baseren op het model van iemand of iets

Algemene voorbeelden


In het boek In het spoor van de Daltons verschijnt Rataplan, de domste hond van het westelijk halfrond. Het is een persiflage van Rin Tin Tin, het slimme beest in Tracked by the Police van Ray Enright. Voor het actieverloop van De karavaan keek Morris naar Virginia City van Michael Curtiz en de decors van De Spookstad konden zo uit Yellow City van William Wellman komen. De figuur van kolonel MacStraggle in Twintigste cavalerie is gecalqueerd op Henry Fonda in Fort Apache van John Ford.

De Standaard,

Maar er is gelukkig meer dan het nachtleven. Genoeg om van Belgrado een van de interessantste citytripbestemmingen van Oost-Europa te maken. Er is bijvoorbeeld de onafgewerkte Sint-Savakerk, gecalqueerd op de plannen van de Aya Sophia in Istanbul, die je op tal van plekken in Belgrado aan de horizon kunt zien.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20101212_053,

calqueren op iemand of iets 2.0

volledig projecteren op iets; één op één projecteren op, vertalen naar iets

Algemene voorbeelden


'Het nieuwe van de moderne partij was de eenheid die ontstond door buitenparlementaire organisatie en ideologische basis. Beide leidden tot een duidelijke scheiding tussen wij en zij', maar tenslotte hebben wij en zij met elkaar leren samenwerken. Dit patroon kan niet zo maar op de internationale situatie gecalqueerd worden, al was het slechts omdat er in de nationale situatie al een (nationale) gemeenschap bestaat.

NRC Handelsblad,